Είδαμε τον «Αμύντα» στο Ηρώδειο

Είδαμε τον «Αμύντα» στο Ηρώδειο

Στη μνήμη του Σπύρου Ευαγγελάτου παρουσιάστηκε εκ νέου, χθες το βράδυ, στο Ηρώδειο, ο «Αμύντας», η τελευταία του παράσταση, που έκανε πέρυσι πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Αθηνών σε συμπαραγωγή με την εταιρεία «Λυκόφως» και έλαβε θερμή υποδοχή από το κοινό.

Το κείμενο ακτινοβολεί μια αίσθηση εφηβικής δροσιάς με γοητευτικό χιούμορ και συναρπαστική γλώσσα, ανάμειξη κοινής με ιδίωμα των Κυθήρων, ενώ δεν λείπουν λόγια ή ψευδολόγια στοιχεία. Η όλη σύνθεση της παράστασης φέρει κάτι από τη γεύση του ονείρου, που άλλοτε τείνει προς έναν ευμενή εφιάλτη και άλλοτε εκτινάσσεται προς μια ποιητική φάρσα. 

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος επιβεβαίωσε και επισφράγισε την ανεκτίμητη προσφορά του στην παρουσίαση άγνωστων ελληνικών κειμένων στη σκηνή με σύγχρονη, φρέσκια και μοναδική σκηνοθετική ματιά. Ο «Αμύντας» εγκαινιάζει τις ονομαζόμενες «ποιμενικές κωμωδίες», είδος δημοφιλές που διαδόθηκε στην πανευρωπαϊκή δραματουργία και επηρέασε ακόμη και τον Σαίξπηρ.

Η ιστορία ξετυλίγεται σε δάση, όπου κυκλοφορούν ερωτευμένοι βοσκοί, πρόβατα, παρθένες αμαζόνες, αλλά και άγρια – ανύπαρκτα στην Ευρώπη – θηρία, καθώς και μυθικά πρόσωπα, όπως σάτυροι, δράκοι και θεοί του έρωτα. Η «ποιμενική κωμωδία» προβάλει μια τάση φυγής του ανθρώπου προς τη φύση. Οι «βοσκοί» και οι «νυμφάδες» συμπεριφέρονται σαν «ευγενείς αρχοντικών οίκων».

Τις εντυπώσεις, χθες, έκλεψε ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, στο ρόλο του Αμύντα. Το χιούμορ του, η ζωντάνια του, η ενέργειά του απογείωσαν το έργο και το κοινό τον επιβράβευσε με το παρατεταμένο χειροκρότημα στο φινάλε, αλλά και στη διάρκεια της παράστασης. Η Φαίη Ξύλα, που υποδύεται τη Σύλβια, με την οποία είναι ερωτευμένος ο Αμύντας, χωρίς υπερβολές, μας έδειξε μία άλλη πλευρά του ταλέντου της.

Παράλληλα, η Βίκυ Βολιώτη έπλασε μια Δάφνη ανθρώπινη και ταυτόχρονα μυθική, κωμική και ταυτόχρονα δραματική, με υπέροχη άρθρωση και εκφορά, ανεπαίσθητες συναισθηματικές αλλαγές στο ηχόχρωμά της και προσεγμένες εκφράσεις, πάντοτε εντός των ορίων του μέτρου. Συνεπής στο ρόλο του υπήρξε και ο Θανάσης Κουρλαμπάς (Τίρσης), αλλά και ο Θανάσης Δήμου (Σάτυρος) και η Χριστιάννα Ματζουράνη (Νερίνη). Στα θετικά του έργου ήταν και οι ερμηνείες του Θωμά Γκαγκά (Εργάστος) και του Γεράσιμου Σκαφίδα (Ελπίνος).

Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης υπέγραψε, πιστός στη γνώριμη λιτή γραμμή της δουλειάς του, ο Γιώργος Πάτσας. Η ωραία μουσική σύνθεση του Γιάννη Αναστασόπουλου, θαυμάσια ερμηνευμένης από τον Μάριο Σαραντίδη και το εκλεκτό τρίο, Άκη Στρατουδάκη βιολί, Στέφανο Χατζηαναγνώστου φλάουτο, Έλενα Παπανικολάου πιάνο, που έπαιζαν ζωντανά επί σκηνής ήταν μία ευχάριστη παρέα στα μικρά διαλείμματα της πρόζας, ενώ οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου, έδωσαν χρώμα και μαγεία στο χώρο του Ηρωδείου και λειτούργησαν δημιουργικά στη ροή της παράστασης.

Μία παράσταση με μπρίο, έξυπνη και νεανική, που παρά την παλαιότητα του κειμένου μένει διαχρονική. Mια απολαυστική κωμωδία ύμνο στον Έρωτα.


Ιnfo:

Δραματουργική προσαρμογή / σκηνοθεσία: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος
Αναβίωση σκηνοθεσίας: Κατερίνα Ευαγγελάτου
Σκηνικά / κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Μουσική σύνθεση: Γιάννης Αναστασόπουλος
Κινησιολογική επιμέλεια: Αντιγόνη Γύρα
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Συνεργάτης Σκηνογράφος: Τότα Πρίτσα
Μακιγιάζ: Κυριακή Μελίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτης Μιχαλόπουλος
Φωτογραφίες: Εύη Φυλακτού, Γεωργία Σιέττου

Τους ρόλους ερμηνεύουν: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Φαίη Ξυλά, Βίκυ Βολιώτη, Θανάσης Κουρλαμπάς, Θανάσης Δήμου, Χριστιάννα Μαντζουράνη, Θωμάς Γκαγκάς, Γεράσιμος Σκαφίδας και ο μπασοβαρύτονος Μάριος Σαραντίδης.

Στην παράσταση συμμετέχουν οι μουσικοί:
Βιολί: Άκης Στρατουδάκης
Φλάουτο: Στέφανος Χατζηαναγνώστου
Πιάνο: Έλενα Παπανικολάου

Διεύθυνση παραγωγής: Όλγα Μαυροειδή
Συμπαραγωγή: Ελληνικό Φεστιβάλ με τη «Λυκόφως» – Γιώργος Λυκιαρδόπουλος.

Κεντρική Εικόνα: 

Είδαμε τον «Αμύντα» στο Ηρώδειο  - Κεντρική Εικόνα


Πηγή
Ρεπορτάζ : aggelosger