Σε πρήζει με μηνύματα σε κινητό και Facebook; Πλέον μπορείς να τον στείλεις και… φυλακή!

Σε πρήζει με μηνύματα σε κινητό και Facebook; Πλέον μπορείς να τον στείλεις και… φυλακή!

Αν έστω και μια φορά έχεις ενοχληθεί από άτομο που δε λέει να καταλάβει την δυσαρέσκεια σου ή και την ανησυχία σου, τότε αυτή η είδηση θα σου φτιάξει την ημέρα.

Τέλος στους ενοχλητικούς τύπους με μηνύματα σε τηλέφωνο, facebook και email βάζει ο νόμος του κράτους. Αν ο παραλήπτης έχει δηλώσει ρητά πως δεν ενδιαφέρεται και ο αποστολέας συνεχίζει, τότε σύμφωνα με τις διατάξεις τιμωρείται με ποινή φυλάκισης ενός έτους ή χρηματική ποινή.

Ειδικότερα, «όποιος χωρίς την απειλή βίας ή άλλης παράνομης πράξης, προκαλεί τρόμο ή ανησυχία σε άλλον, με την επίμονη καταδίωξη ή παρακολούθηση του, όπως ιδίως με την επιδίωξη διαρκούς επαφής μέσω τηλεπικοινωνιακού ή ηλεκτρονικού μέσου ή με επανειλημμένες επισκέψεις στο οικογενειακό, κοινωνικό ή εργασιακό περιβάλλον αυτού, παρά την εκπεφρασμένη αντίθετη βούλησή του» τιμωρείται με ποινή φυλάκισης 1 έτους ή χρηματική ποινή.

Με τον ίδιο νόμο, αντιμετώπιζεται η ενδοοικογενειακή βία και η βία κατά των γυναικών.

Ο δράστης εγκλήματος ενδοοικογενειακής βίας μπορεί να απομακρυνθεί με αιτιολογημένη δικαστική ή εισαγγελική εντολή από την συζυγική εστία, ή να του απαγορευθεί να προσεγγίζει την εργασία του θύματος ή το σχολείο των παιδιών του.

Όσον αφορά τη βία κατά των γυναικών, ο νόμος 4531/2018 τιμωρεί με φυλάκιση εξίσου όποιον παροτρύνει ή προκαλεί γυναίκα σε ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων, ενώ τα έθιμα, οι παραδόσεις και η θρησκεία του δράστη δεν μειώνουν την ποινή.

Τέλος, σε περίπτωση οικονομικής αδυναμίας, προβλέπεται αποζημίωση για ιατρικές δαπάνες ή ψυχολογική υποστήριξη, όταν στον τόπο κατοικίας του θύματος δεν υπάρχει δημόσια δομή.

The post Σε πρήζει με μηνύματα σε κινητό και Facebook; Πλέον μπορείς να τον στείλεις και… φυλακή! appeared first on Neopolis.


Πηγή
Ρεπορτάζ : Δήμητρα Πραντάλου