Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο της Αθήνας Είναι Ένα από τα πιο Εντυπωσιακά στον Κόσμο

Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο της Αθήνας Είναι Ένα από τα πιο Εντυπωσιακά στον Κόσμο

Μια επίσκεψη στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο είναι πάντα καλή ιδέα, πόσο μάλλον αν η τελευταία φορά που πήγες ήταν με το σχολείο, όταν δηλαδή το μόνο που σε ένοιαζε ήταν να χασκογελάς και να πετάς χαρτάκια στους συμμαθητές σου. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2017 εγκαταστάθηκε και λειτουργεί στο Πλανητάριο, ένα νέο προβολικό σύστημα τελευταίας τεχνολογίας, το κόστος του οποίου ανήλθε περίπου σε μισό εκατομμύριο ευρώ και αναβάθμισε σημαντικά την ποιότητα της εικόνας στις προβολές του.

Η φωτογραφία είναι μια ευγενική παραχώρηση του Ευγενίδιου Ιδρύματος.

Όπως δήλωσε ο Δρ. Μάνος Κιτσώνας, Διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, «η ψηφιακή προβολή παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες, ειδικά όταν υπάρχει η ανάγκη για ρεαλιστική απεικόνιση του έναστρου ουρανού και απαιτείται ένας εξαιρετικά δύσκολος συνδυασμός φωτεινότητας, ανάλυσης και αντίθεσης». Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί μ’ έναν προβολέα, ακόμα περισσότερο για τον θόλο με επιφάνεια περίπου 900 τ.μ. του Πλανηταρίου Αθηνών, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Το καινούριο προβολικό σύστημα αποτελείται από έξι προβολείς Barco F90-W13, που χρησιμοποιούν ως πηγή φωτός τη συνδυασμένη τεχνολογία λέιζερ-φωσφόρου.

Η οθόνη του θόλου αποτελείται από 364 πλάκες διάτρητου αλουμινίου. Φωτογραφία: Πάνος Κέφαλος

Για να ταιριάζουν σωστά οι εικόνες των προβολέων, υπάρχει οπτικό και φυσικό blending, καθώς μπροστά από τους φακούς υπάρχει μια μάσκα, που ορίζει την περιοχή που θα προβάλει ο κάθε ένας προβολέας, ενώ μετά μέσω software ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες.

Ο θόλος χωρίζεται σε μέρη που προβάλλει κάθε προβολέας. Φωτογραφία: Πάνος Κέφαλος
Ο Διεθυντής του Πλανηταρίου, Δρ. Μάνος Κιτσώνας, μας ξεναγεί πίσω από τον θόλο και μας δείχνει έναν από τους έξι νέους προβολείς (αριστερά). Φωτογραφία: Πάνος Κέφαλος

Το αποτέλεσμα της εικόνας είναι πολύ εντυπωσιακό, καθώς «πετυχαίνουν πολύ μεγάλη φωτεινότητα της τάξης των 13.000 lumen και παράλληλα εκπληκτική ποιότητα χρωμάτων, ενώ διατηρείται η αντίθεση της εικόνας σε άριστα επίπεδα». Η συνολική ανάλυση που βλέπει ο θεατής μέσα στον θόλο είναι 4Κ επί 4Κ.

Σκηνή από την παράσταση «Διαστημικό Λεωφορείο». Φωτογραφία: Πάνος Κέφαλος

Σκηνή από την παράσταση «Αγγελιοφόρος του Σύμπαντος». Φωτογραφία: Πάνος Κέφαλος

Για τον λόγο αυτό, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο βρίσκεται ανάμεσα στα κορυφαία του κόσμου και δηλώνει έτοιμο να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις που θέτει η εξέλιξη της τεχνολογίας. Επίσης, αξίζει ν’ αναφερθεί πως παρά την κρίση, μόνο μέσα στο 2016, υποδέχτηκε πάνω από 250.000 θεατές κάθε ηλικίας.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες του Πάνου Κέφαλου από το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο παρακάτω:

Ο Δρ. Μάνος Κιτσώνας, Διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου (αριστερά) και ο κ. Steve Savage, Πρόεδρος της εταιρείας Sky-Skan Inc.(δεξιά), η οποία είναι και ο κύριος προμηθευτής του Πλανηταρίου Αθηνών σε τεχνολογία.

Για να δείτε το πρόγραμμα των παραστάσεων πατήστε εδώ.

Περισσότερα από το VICE

Δέκα Ερωτήσεις που Πάντα Ήθελες να Κάνεις σε Κάποιον που Αφαιρεί Τατουάζ (και τον Λένε «Θηρίο»)

Τα Stories του Instagram Άλλαξαν για Πάντα το Dating

Τα Εξάρχεια Έχουν Λόξιγκα

Ακολουθήστε το VICE στο Twitter, Facebook και Instagram.


Πηγή
Ναυσικά Μαυρομούστακου