Φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν στη Βουλή για τις μετεγγραφές και το Neopolis ήταν εκεί!

Φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν στη Βουλή για τις μετεγγραφές και το Neopolis ήταν εκεί!

Με την ανακοίνωση των φοιτητών που κατάφεραν να εξασφαλίσουν μετεγγραφή σε άλλο Πανεπιστήμιο, ξέσπασαν πολύ μεγάλες αντιδράσεις από εκείνους που «κόπηκαν». Αντιδράσεις που βασίστηκαν στην πεποίθηση οτι η επιλογή όσον πήραν μετεγγραφή δεν έγινε με δίκαια κριτήρια και πως εν τέλει, αποκλείστηκαν εκατοντάδες φοιτητές από τη δυνατότητα να σπουδάσουν και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Με βάση τα παραπάνω, η Επιτροπή Αγώνα Μετεγγραφέντων οργάνωσε διαμαρτυρία στο κέντρο της Αθήνας μπροστά από τη Βουλή, θέλοντας να περάσει το δικό της μήνυμα κατά των πρακτικών του Υπουργείου Παιδείας.

Το Neopolis.gr βρέθηκε στο Σύνταγμα και μίλησε με τους παρευρισκόμενους που μπορεί να μην ήταν πολλοί, απαίτησαν ωστόσο με τον τρόπο τους «να γίνουν τώρα όλες οι μετεγγραφές, κανένας φοιτητής έξω από τις σχολές».

«Οι φοιτητές, μέσα από τον αγώνα μας οφείλουμε να διεκδικήσουμε όλα όσα δικαιούμαστε. Μπορεί να είναι παράλογο να παλεύεις για τα αυτονόητα, ωστόσο μόνο ετσί μπορούμε να καταφέρουμε κάτι», μας είπε φοιτητής των ΤΕΦΑΑ που δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την μετεγγραφή του και συμπλήρωσε: «Εγώ για παράδειγμα, δεν μπορώ να σπουδάσω μακριά από το πατρικό μου, δεν έχω αυτήν τη δυνατότητα, όπως φυσικά ούτε και να φύγω στο εξωτερικό. Πρέπει δηλαδή, να βγω στους δρόμους να διεκδικήσω το δικαίωμα σπουδών στη χώρα μου; Από οτι φαίνεται όμως, στη χώρα που ζούμε μόνο έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε φοιτήτρια που πέρασε Νηπιαγωγός στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα η οποία δεν εξασφάλισε τη μετεγγραφή της παρόλο που συγκέντρωσε 5 μόρια (4 από τα οικονομικά κριτήρια κι 1 από την αναπηρία της μαμάς της).

«Η κατάσταση είναι τραγική. Στη Φλώρινα υπάρχουν συνολικά 11 δωμάτια στην εστία, για όλους τους πρωτοετείς! Όσο για τη δωρεάν σίτιση; Για να την πάρει ένας φοιτητής, πρέπει να έχει οικογενειακό εισόδημα κάτω από 3.000€, ποσό που καταλαβαίνετε δεν είναι ρεαλιστικό. Χωρίς εστία λοιπόν και χωρίς σίτιση, αδυνατώ να σπουδάσω στο Πανεπιστήμιο εκεί. Κι όμως, η μετεγγραφή μου δεν έγινε αποδεκτή».

Ποιος φταίει για όλα αυτά όμως; Υπάρχει κάποιος που θα αναλάβει την ευθύνη; Σύμφωνα με τους φοιτητές, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: «Ποιος φταίει; Μα φυσικά οι πολιτικοί και το εκπαιδευτικό σύστημα. Όταν δεν υπάρχει καμία απολύτως φοιτητική μέριμνα από το ίδιο το σύστημα, τα παραπάνω φαινόμενα είναι απλά φυσικό επακόλουθο».

«Λύση ωστόσο, μπορεί να υπάρξει κι ευελπιστούμε πως θα υπάρξει», συμφώνησαν όλοι. «Αρκεί να συνεχίσουμε να παλεύουμε, όλοι μαζί. Και φυσικά να μαζευτούμε περισσότεροι. Μόνο έτσι θα ακουστούμε εκεί που πρέπει».

 

The post Φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν στη Βουλή για τις μετεγγραφές και το Neopolis ήταν εκεί! appeared first on Neopolis.


Πηγή
Ρεπορτάζ : Neopolis Team